Clickerinfo

WAT IS CLICKERTRAINING ?


Clickertraining is een vriendelijke, snelle en effectieve trainingsmethode, die geen enkele vorm van straf, intimidatie, correctie of iets dat het dier niet plezierig vindt, gebruikt. Ieder dier vindt het geweldig om met je samen te werken. Het hangt enkel af van de wijze hoe men traint.


Bij de clickertraining wordt de hond gemotiveerd om het gewenste gedrag te tonen, er komt geen dwang aan te pas. De hond zal zelf op zoek gaan naar het gedrag dat van hem of haar verlangt wordt en wordt hiervoor beloond. De clicker verteld de hond dat hij het goed doet. U kan met de clicker precies het gedrag timen dat U wil zien.


Honden die met veel correcties getraind worden durven zelf geen initiatief meer te tonen want er kan op ieder moment een correctie komen. Deze honden staan vaak onder spanning en stress om geen correctie krijgen. Ze tonen vermijdingsgedrag.


Bij clickertraining is dat niet het geval. De hond is vrij in zijn doen en laten.


Laat de hond het gewenste gedrag zien, dan gaan we dit belonen. Doordat de hond beloond wordt voor het gedrag dat hij laat zien, gaat hij dit gewenste gedrag steeds vaker vertonen. Is een oefening eenmaal geleerd, hoeft U niet meer te clicken, wel te belonen. Deze oefening zit voor altijd ingebakken.


 

CLICKERTIPS


Altijd eerst clicken, dan pas belonen.

Na een click komt ALTIJD een beloning (zelfs bij een foute click).

Click slechts 1 keer.

Click op het moment van het gewenst gedrag.

Clicken = einde oefening

Zorg voor korte trainingssessies.

Wanneer uw hond een bepaald gewenst gedrag kent, gaat u niet meer clicken voor iedere juiste reactie (clicker moet tijdig worden afgebouwd).

Durf een stapje terug gaan tijdens uw training.

Zorg voor creativiteit.

De clicker is niet om de aandacht van uw hond te trekken of hem te lokken.

De clicker is niet om uw hond aan te moedigen of dient niet als startsignaal.

Kies een geschikte beloning (speeltje of aangepaste voeding).

Verwacht pieken en dalen.

Stop uw training als het goed gaat.

Zorg dat u en uw hond plezier hebben.